BELAJAR PINDAHKAN TULISAN JAWI KE BENTUK KUFI

KUFI ialah seni tulisan Typo-Grid ata bahasa mudahnya tulisan kotak-kotak. Agak-agak software ape yang boleh digunakan untuk buat karya KUFI?
Macam biasa apabila kita kata DESIGN YANG BETUL, kita akan terfikir ADOBE ILLUSTRATOR ialah software yang tepat. Tapi untuk memulakan idea KUFI, kita boleh cuba gunakan FREE SOFTWARE TYPOGRID. Software ni online, jadi tak perlu download dulu, cuma klik link ke website TYPOGRID dan mula gunakan Tools yang ada.



cuba tulis khat "salam" gaya kufi di software Typogridapp ni


Caranya boleh conteng dulu di kertas biasa tulisan jawi korang, kemudian mengadap lah software ni untuk isi kotak-kotak menjadikan khat KUFI. Mula-mula memang takde idea tapi cuba buat ikut contoh di internet seperti cuba buat balik khat SELAMAT ke SALAM ke..buat sampai jadi. Kemudian buatlah nama korang pulak.

Hasilnya boleh disimpan sebagai FILE SVG atau PNG. Kalau nak tahu SVG boleh dibuka semula di Adobe Illustrator untuk kita modify dengan lebih detail seperti nak tukar warna dan masukkan elemen garisan vector yang lain. Haa selamat berkarya dengan seni khat KUFI pulak ye!
Jumpa lagi!



Comments

  1. Salam ziarah, Jemput singgah ke blog saya akinascarves.blogspot.my untuk menambah koleksi tudung/hijab anda :)

    ReplyDelete



  2. If you’re going to strap on the same fake watchesevery day, it needs to look good with both your Tuesday suit and your Sunday t-shirt, but you don’t want it to be boring. You don’t have to spend five figures to get a great breitling replica.Theklockor kopior Globemaster ($120) handles all situations effortlessly and is packed with technology like a totally anti-magnetic movement and a more accurate and durable co-axial escapement,you’ll notice the seconds hand seems to tick like on a quartz
    rolex replica, but this rolex replicais because of a special gear-and-spring system inside that gives it the so-called “deadbeat seconds” for more precise timekeeping.As the brand’s iconic omega repliqueindividual product, admirable adroitness and absolute kelly 35cm demonstrates what both central and outside.
    Buy Cheap air max
    online.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen banyak-banyak pun boleh.